Tištěná kniha
Datum vydání: 21.08.2025
Katalogové číslo: 40235
ISBN: 978-80-271-5666-5
Formát / stran: 144×208, 224 stran
Edice:
Věk:
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada
E-kniha
Formát: PDF
Velikost: 6.18 MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Věk:
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada
Za hranicemi vytrvalosti
Praktická biochemie výživy, sportu a vytrvalostního výkonu
i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
297 Kč 252 KčUšetříte 45 Kč
Ihned ke stažení
i: 50106 n: 27180875r: 14771Tištěná kniha
Brožovaná vazba
i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
349 Kč 297 KčUšetříte 52 Kč
Skladem
i
Poslední aktualizace skladu 18. 11. 2025 1:25
i: 49617 n: 27156665r: 14771
Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Tato kniha není jen o běhu. Nabízí pestrou mozaiku vědecky podložených informací o výživě, tréninku a fungování lidského těla při sportovní přípravě.
Co v knize najdete?
- Praktické souvislosti mezi zdravím, výkonem a regenerací na základě biochemie
- Více než 20 klíčových témat, které rezonují současnou sportovní vědou
- Odpovědi na otázky, které si pokládá každý sportovec — i ten, který teprve začíná
Kam vás text zavede?
Do sauny, ledové vody, na nejvyšší horu Rakouska, nebo jen na silnou kávu — vždy ale s cílem vysvětlit, co se v těle skutečně děje.
Dozvíte se například:
- Co a kdy jíst při fyzické zátěži
- Jak správně pít při dlouhém výkonu
- Jaké doplňky mají smysl — a jestli vůbec
- Proč trénovat intervalově
- Kdy se vyhnout tréninku ve vysokých horách
Pro koho je kniha určena?
Pro běžce, sportovce i všechny zvídavé jedince, kteří chtějí porozumět svému tělu a posunout své možnosti — vědomě, bezpečně a s respektem k vlastní fyziologii.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Z obsahu knihy Za hranicemi vytrvalosti
Jak knihu číst?
Proč právě takhle?
Proč běhám?
Hora
Návyk
Zdraví
Hned na úvod tři paradoxy
První
Druhý
Třetí
Z přípravy
O buňkách a lidech
Mitochondrie
Cytoplazma a cukr
Proč právě glykolýza?
Aerobní vs. anaerobní
Tuk hoří až v ohni karbohydrátovém
Na soutoku…
Z přípravy II.
V praxi
Chůze
Vytrvalostní běh
Rychlý běh
Takže kolik?
Jaké poučení z toho plyne?
Pochybnosti?
Tuk hoří až v ohni karbohydrátovém II. – odbočka ke ketolátkám
Běhat, nebo chodit?
VO2 max
Z přípravy III.
Pocení a pití
Jak na to u dlouhých tratí aneb tipy netipy
Jsem z toho otrávenej…
Lák od okurek
Oheň a voda
Alkohol a sport
Z přípravy IV.
Dostat ránu pěstí
Bílkoviny k běhu patří
Hubnout
Australský institut sportu
Z přípravy V.
Když je kosa
Zima je náš kamarád
S hlavou v oblacích
Nové cesty
Víc metrů, míň infarktů
Japonská střeva
Z nadoblačných výšin
Z přípravy VI.
Proč právě Řecko?
Bolest
Exerkiny
Sauna
První dějství – z Marathónu
Laktát a jeho křivky
Čekám na signál
Probiotika ve sportu
Jedno takové tabu
Druhé dějství – kolem Marathónu
Sportem ku zdraví
Makroživiny v kontextu udržení kondice
Kofein ve sportu
Třetí dějství – na Marathón
Vliv pohybu na imunitu
Běžet pro vitamíny
Řecký gyros
Hlavně se neposrat
Krátce o trávení
Carb loading
Čtyři paradoxy na závěr
První
Druhý
Třetí
Čtvrtý
Závěr
Poděkování autora
O autorovi
Reference
O Autorovi
Dvořák AlešAleš Dvořák je biochemik a amatérský běžec. Na svém kontě má přes 10 maratonů, bezpočet kratších závodů a mimoto i doktorát z biochemie. Ten absolvoval na Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR. Nyní pracuje jako odborný asistent na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se věnuje výzkumu zaměřenému na novorozeneckou žloutenku. Pár hodin v týdnu učí chemii a biochemii, založil i vlastní volitelný předmět Biochemie sportu a výživy v praxi, kde propojuje moderní výukové přístupy se sportovně-laboratorní praxí. Zájem o vědu, sport a fyziologii vedl Aleše k sepsání tří populárně-naučných knížek o běhání a zdravém životním stylu: Z hospody na maraton (2017), Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout (2018) a Do formy – společně i každý zvlášť (2020; zde jako spoluautor i realizátor projektu). Svoje vědecko-sportovní postřehy sdílí i na Instagramu pod přezdívkou run_and_lab.