Tištěná kniha
Brožovaná vazba
Titul doprodán
r: 4156 i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
212 Kč 191 KčIhned ke stažení
i: 24222 n: 24766232r: 4156 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží. Zmapovány jsou počátky organizovaného vaření piva v klášterních pivovarech, zejména v Čechách, popsán vznik měšťanských pivovarů v nově zakládaných českých královských městech, činnost právovárečných měšťanů a jejich boj se šlechtou o várečné právo. Uveden je rovněž vývoj strojního zařízení pivovarů od středověkého, manuálně ovládaného pivovaru, až k současným moderním provozům a technologiím výroby našeho národního nápoje.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
1 Historie výroby piva
1.1 Kdo byl Gambrinus?
1.2 Historie vaření piva
1.3 Historie vaření piva v Mezopotámii
1.4 Pivo ve starověkém Egyptě
1.5 Pivo v Indii, Číně aTibetu
1.6 Pivo v Americe
1.7 Pivo ve starověké Palestině
1.8 Pivo v antickém Řecku a Římě, starověcí Germáni, Galové, Keltové a Slované
1.9 Pivo ve středověké Evropě
1.10 Pivo v Čechách
1.10.1 Mílové právo
1.10.2 Svatováclavská smlouva a propinační právo
1.10.3 Založení Měšťanského pivovaru v Plzni roku 1839
1.10.4 Pivovarství v Českých Budějovicích
1.10.5 Ledování
1.10.6 První světová válka
1.10.7 Období mezi světovými válkami
1.10.8 Druhá světová válka
1.10.9 Období mezi lety 1945-1989
1.10.10 Období po roce 1989
2 Výroba piva a potřebné suroviny
2.1 Co je pivo?
2.2 Extrakt původní mladiny a stupňovitost piva (obsah alkoholu)
2.3 Technologický postup výroby piva
2.3.1 Šrotování
2.3.2 Vystírání a rmutování
2.3.3 Scezování sladiny
2.3.4 Výroba mladiny
2.3.5 Chlazení mladiny a separace hrubých kalů
2.3.6 Hlavní kvašení mladiny
2.3.7 Sudování a ležení (dokvášení) piva
2.3.8 Filtrace
2.4 Suroviny pro výrobu piva
2.4.1 Voda
2.4.2 Chmel a chmelové výrobky
2.4.3 Slad
2.4.4 Pivovarské kvasnice
3 Vývoj strojního zařízení pivovaru
3.1 Starověké pivovary
3.1.1 Starověké pivovary v Mezopotámii
3.1.2 Starověké pivovary v Egyptě
3.2 Středověké pivovary v Evropě
3.3 Novověké pivovary
3.3.1 Zavádění parního stroje do pivovarů
3.3.2 Vynález strojního chlazení
3.3.3 Vynález mikroskopu, Louis Pasteur
3.4 Vývoj strojního zařízení v pivovaru
3.4.1 Vývoj strojního zařízení na příjem, skladování, čištění, vážení a šrotování sladu
3.4.2 Čištění sladu
3.4.3 Odvažování sladu na várku
3.4.4 Vývoj strojního zařízení pro mletí sladu
3.5 Varna
3.5.1 Klasická varna
3.5.2 Spádová varna
3.5.3 Hydrovarna
3.5.4 Popis jednotlivých nádob varny
3.6 Strojní zařízení pro separaci hrubých kalů, pro chlazení a provzdušňování mladiny
3.6.1 Chladicí stoky
3.6.2 Vířivá káď
3.6.3 Chladicí a usazovací kádě
3.6.4 Sprchové chladiče
3.6.5 Skříňové chladiče
3.6.6 Protiproudé trubkové chladiče
3.6.7 Deskové výměníky
3.7 Hlavní kvašení mladiny
3.7.1 Kvasné kádě
3.7.2 Cylindricko-kónické tanky pro hlavní kvašení
3.7.3 Bioreaktory na imobilizované kvasinky
3.7.4 Kvasničné hospodářství
3.7.5 Propagační stanice
3.8 Ležení a dokvašování piva
3.8.1 Ležácké sudy
3.8.2 Ležácké tanky
3.8.3 Nathanův způsob kvašení
3.8.4 Cylindricko-kónické tanky pro ležení piva
3.8.5 Velkoobjemové tanky pro ležení piva
3.8.6 Směšovač piva (kozlík)
3.9 Filtrace piva
3.9.1 Miskový (masový) filtr
3.9.2 Naplavovací svíčkový filtr
3.9.3 Naplavovací sítový filtr
3.9.4 Deskový filtr
3.9.5 Membránová zařízení
3.9.6 Přetlačné tanky
3.9.7 Zvyšování životnosti piva
3.9.8 Další strojní zařízení na úpravu piva
3.10 Plnění piva do láhví
3.10.1 Složení lahvárenské linky na mytí a plnění skleněných láhví
3.10.2 Plnění piva do nápojových plechovek
3.10.3 Plnění piva do plastových láhví
3.11 Vývoj sudů a strojního zařízení pro jejich mytí a plnění piva
3.11.1 Vývoj sudů
3.11.2 Mytí a plnění sudů
3.12 Sanitace v pivovaru
3.12.1 CIP-sanitace a CIP-stanice (sanitační stanice)
4 Restaurační pivovary
5 Pivovarské odborné školy, výzkumné ústavy a časopisy v českých zemích
5.1 Učení a školy
5.2 Pivovarské výzkumné ústavy
5.3 Pivovarské časopisy
6 Nejznámější osobnosti, které ovlivnily historii nejen českého pivovarství
7 Druhy piv
7.1 Druhy piv v České republice podle současné legislativy
7.2 Druhy piv ve světě
8 Pivovarnické cechy, spolky a společnosti
9 Pivovarské pověry, zaklínadla a přísloví
10 Staré pivovarské míry a váhy
11 Literatura
Jmenný rejstřík
Věcný rejstřík
E-kniha
Formát: PDF
Velikost: 9.43MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Nakladatel: Grada
E-kniha
Formát: PDF
Velikost: 9.43 MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Věk:
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada
Pivovarnictví
Tištěná kniha
Brožovaná vazba
Titul doprodán
r: 4156 i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
212 Kč 191 KčIhned ke stažení
i: 24222 n: 24766232r: 4156 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží. Zmapovány jsou počátky organizovaného vaření piva v klášterních pivovarech, zejména v Čechách, popsán vznik měšťanských pivovarů v nově zakládaných českých královských městech, činnost právovárečných měšťanů a jejich boj se šlechtou o várečné právo. Uveden je rovněž vývoj strojního zařízení pivovarů od středověkého, manuálně ovládaného pivovaru, až k současným moderním provozům a technologiím výroby našeho národního nápoje.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Z obsahu knihy Pivovarnictví
1 Historie výroby piva
1.1 Kdo byl Gambrinus?
1.2 Historie vaření piva
1.3 Historie vaření piva v Mezopotámii
1.4 Pivo ve starověkém Egyptě
1.5 Pivo v Indii, Číně aTibetu
1.6 Pivo v Americe
1.7 Pivo ve starověké Palestině
1.8 Pivo v antickém Řecku a Římě, starověcí Germáni, Galové, Keltové a Slované
1.9 Pivo ve středověké Evropě
1.10 Pivo v Čechách
1.10.1 Mílové právo
1.10.2 Svatováclavská smlouva a propinační právo
1.10.3 Založení Měšťanského pivovaru v Plzni roku 1839
1.10.4 Pivovarství v Českých Budějovicích
1.10.5 Ledování
1.10.6 První světová válka
1.10.7 Období mezi světovými válkami
1.10.8 Druhá světová válka
1.10.9 Období mezi lety 1945-1989
1.10.10 Období po roce 1989
2 Výroba piva a potřebné suroviny
2.1 Co je pivo?
2.2 Extrakt původní mladiny a stupňovitost piva (obsah alkoholu)
2.3 Technologický postup výroby piva
2.3.1 Šrotování
2.3.2 Vystírání a rmutování
2.3.3 Scezování sladiny
2.3.4 Výroba mladiny
2.3.5 Chlazení mladiny a separace hrubých kalů
2.3.6 Hlavní kvašení mladiny
2.3.7 Sudování a ležení (dokvášení) piva
2.3.8 Filtrace
2.4 Suroviny pro výrobu piva
2.4.1 Voda
2.4.2 Chmel a chmelové výrobky
2.4.3 Slad
2.4.4 Pivovarské kvasnice
3 Vývoj strojního zařízení pivovaru
3.1 Starověké pivovary
3.1.1 Starověké pivovary v Mezopotámii
3.1.2 Starověké pivovary v Egyptě
3.2 Středověké pivovary v Evropě
3.3 Novověké pivovary
3.3.1 Zavádění parního stroje do pivovarů
3.3.2 Vynález strojního chlazení
3.3.3 Vynález mikroskopu, Louis Pasteur
3.4 Vývoj strojního zařízení v pivovaru
3.4.1 Vývoj strojního zařízení na příjem, skladování, čištění, vážení a šrotování sladu
3.4.2 Čištění sladu
3.4.3 Odvažování sladu na várku
3.4.4 Vývoj strojního zařízení pro mletí sladu
3.5 Varna
3.5.1 Klasická varna
3.5.2 Spádová varna
3.5.3 Hydrovarna
3.5.4 Popis jednotlivých nádob varny
3.6 Strojní zařízení pro separaci hrubých kalů, pro chlazení a provzdušňování mladiny
3.6.1 Chladicí stoky
3.6.2 Vířivá káď
3.6.3 Chladicí a usazovací kádě
3.6.4 Sprchové chladiče
3.6.5 Skříňové chladiče
3.6.6 Protiproudé trubkové chladiče
3.6.7 Deskové výměníky
3.7 Hlavní kvašení mladiny
3.7.1 Kvasné kádě
3.7.2 Cylindricko-kónické tanky pro hlavní kvašení
3.7.3 Bioreaktory na imobilizované kvasinky
3.7.4 Kvasničné hospodářství
3.7.5 Propagační stanice
3.8 Ležení a dokvašování piva
3.8.1 Ležácké sudy
3.8.2 Ležácké tanky
3.8.3 Nathanův způsob kvašení
3.8.4 Cylindricko-kónické tanky pro ležení piva
3.8.5 Velkoobjemové tanky pro ležení piva
3.8.6 Směšovač piva (kozlík)
3.9 Filtrace piva
3.9.1 Miskový (masový) filtr
3.9.2 Naplavovací svíčkový filtr
3.9.3 Naplavovací sítový filtr
3.9.4 Deskový filtr
3.9.5 Membránová zařízení
3.9.6 Přetlačné tanky
3.9.7 Zvyšování životnosti piva
3.9.8 Další strojní zařízení na úpravu piva
3.10 Plnění piva do láhví
3.10.1 Složení lahvárenské linky na mytí a plnění skleněných láhví
3.10.2 Plnění piva do nápojových plechovek
3.10.3 Plnění piva do plastových láhví
3.11 Vývoj sudů a strojního zařízení pro jejich mytí a plnění piva
3.11.1 Vývoj sudů
3.11.2 Mytí a plnění sudů
3.12 Sanitace v pivovaru
3.12.1 CIP-sanitace a CIP-stanice (sanitační stanice)
4 Restaurační pivovary
5 Pivovarské odborné školy, výzkumné ústavy a časopisy v českých zemích
5.1 Učení a školy
5.2 Pivovarské výzkumné ústavy
5.3 Pivovarské časopisy
6 Nejznámější osobnosti, které ovlivnily historii nejen českého pivovarství
7 Druhy piv
7.1 Druhy piv v České republice podle současné legislativy
7.2 Druhy piv ve světě
8 Pivovarnické cechy, spolky a společnosti
9 Pivovarské pověry, zaklínadla a přísloví
10 Staré pivovarské míry a váhy
11 Literatura
Jmenný rejstřík
Věcný rejstřík