0 Ks
0 Ks
0 Ks
0
Nákupní košík je prázdný.

K pokladně

Proč pláčeme při krájení cibule?

plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla

Tištěná kniha
Šitá vazba
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
329  280 
Sklademi

Poslední aktualizace skladu 02. 11. 2024 14:53
i: 29040 n: 27107735r: 10016
Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Prolistovat knihu

Ukázky z E-knihy

Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy.

Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe.

Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.

Proč nakupovat u nás?
99 %
titulů skladem
Ukázky
u většiny knih
Doprava nad
700 Kč zdarma
Objednávka
nad 700 Kč ZDARMA ZDARMA ZDARMA
do 700 Kč 49 Kč 85 Kč 99 Kč
Dobírka + 30 Kč + 30 Kč + 30 Kč


Ceny jsou uvedené včetně balného a DPH

Osobní odběr na pobočce v Praze a Brně je zdarma.

Z obsahu knihy Proč pláčeme při krájení cibule?

Úvod
Stručný úvod do organické chemie
Funkční skupiny v organické chemii
 
CHUŤ
Proč někdo nesnáší růžičkovou kapustu?
Proč nám po artyčocích připadají nápoje sladší?
 „Zázračné ovoce“, které dokáže změnit kyselé na sladké
Proč má po čištění zubů pomerančový džus hořkou chuť?
Proč se chuť masa po vyuzení tolik změní?
Proč je zkažené mléko kyselé?
Proč některým lidem připomíná chuť koriandru mýdlo?
Co má společného kopr a máta?
Proč je káva hořká?
Proč je pivo hořké a co tvoří jeho chuť?
 
AROMA
 Proč způsobuje česnek nepříjemný dech?
 Proč moč po chřestu tak zapáchá?
 Proč durian tak strašlivě páchne?
 Proč slanina tak nádherně voní?
 Proč jsou ryby cítit rybinou?
 Proč mají sýry s modrou plísní tak silnou vůni?
 Proč nás fazole nadýmají?
 
BARVA
 Pomáhá mrkev vidět ve tmě?
 Proč po červené řepě moč zčervená?
 Proč brambory zezelenají?
 Proč avokádo tak rychle zhnědne?
 Co vlastně způsobuje barvu potravinářských barviv?
 Proč jsou krevety nebo lososí maso růžové?
 Proč začne tonik pod uv lampou svítit?
 
JEDY
 Proč jsou syrové červené fazole jedovaté?
 Proč jsou některé houby jedovaté?
 Obsahují jablečná jadérka skutečně kyanid?
 Proč je možné se otrávit ústřicemi?
 Proč je nebezpečné jíst fugu?
 Proč je pro psy čokoláda jedovatá?
 Může míchání alkoholických nápojů způsobit horší kocovinu?
 
VNÍMÁNÍ
 Proč nám cibule vhání do očí slzy?
 Proč jsou chilli papričky tak pálivé?
 Proč máta vyvolává v ústech chladivý pocit?
 Jak fungují praskající lízátka?
 Proč je wasabi tak pálivé?
 
MYSL
 Bude se vám po krůtím mase chtít spát?
 Mohou se vám po sýru zdát zlé sny?
 Může mít muškátový oříšek halucinogenní účinky?
 Proč má káva jiné stimulační účinky než čaj?
 Můžete mít po pití absintu halucinace?
 Jak fungují energetické nápoje?
 
ZDRAVÍ
 Proč byste neměli jíst grapefruit, pokud užíváte léky?
 Proč pomáhají citróny proti kurdějím?
 Proč je někdo alergický na ořechy?
 Je možné po kousnutí klíštětem získat alergii na maso?
 Proč má hřebíčkový olej dezinfekční účinky?
 Způsobuje glutaman „syndrom čínské restaurace“?
 Proč se místo cukru používají umělá sladidla?
 Co jsou siřičitany a proč je najdeme v alkoholických nápojích?
 
TRANSFORMACE
 Pomáhají banány ostatnímu ovoci rychleji dozrát?
 Proč některé ovoce způsobí, že želé přestane tuhnout?
 Proč šlehačka po šlehání ztuhne?
 Má se čokoláda dávat do ledničky?
 Proč se pivní lahve obvykle vyrábějí z tmavého skla?
 Které látky způsobují, že jsou marmelády tuhé?
 Co způsobuje, že je červené víno trpké a suché?
 Jak se podílejí bublinky na chuti šampaňského?

Tištěná kniha

Datum vydání: 21.11.2018
Katalogové číslo: 63532
ISBN: 978-80-271-0773-5
Formát / stran: 190×165, 160 stran
Nakladatel: Grada

Poškozené knihy


Poškození knihy nemá žádný vliv na obsah. Kniha může mít například zažloutlé či vybledlé listy, natrženou nebo odřenou obálku, mírně naražené rohy či jiné podobné mechanické poškození, které však nebrání jejímu přečtení.

Více informací o poškozených knihách naleznete zde.
Proč pláčeme při krájení cibule?

Tištěná kniha

Datum vydání: 21.11.2018
Katalogové číslo: 63532
ISBN: 978-80-271-0773-5
Formát / stran: 190×165, 160 stran
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada

Proč pláčeme při krájení cibule?

plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla

Tištěná kniha
Šitá vazba
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
329  280 
Sklademi

Poslední aktualizace skladu 02. 11. 2024 14:53
i: 29040 n: 27107735r: 10016
Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy.

Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe.

Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.
Proč nakupovat u nás?
99 %
titulů skladem
Ukázky
u většiny knih
Doprava nad
700 Kč zdarma
Objednávka
nad 700 Kč ZDARMA ZDARMA ZDARMA
do 700 Kč 49 Kč 85 Kč 99 Kč
Dobírka + 30 Kč + 30 Kč + 30 Kč


Ceny jsou uvedené včetně balného a DPH

Osobní odběr na pobočce v Praze a Brně je zdarma.

Z obsahu knihy Proč pláčeme při krájení cibule?

Úvod
Stručný úvod do organické chemie
Funkční skupiny v organické chemii
 
CHUŤ
Proč někdo nesnáší růžičkovou kapustu?
Proč nám po artyčocích připadají nápoje sladší?
 „Zázračné ovoce“, které dokáže změnit kyselé na sladké
Proč má po čištění zubů pomerančový džus hořkou chuť?
Proč se chuť masa po vyuzení tolik změní?
Proč je zkažené mléko kyselé?
Proč některým lidem připomíná chuť koriandru mýdlo?
Co má společného kopr a máta?
Proč je káva hořká?
Proč je pivo hořké a co tvoří jeho chuť?
 
AROMA
 Proč způsobuje česnek nepříjemný dech?
 Proč moč po chřestu tak zapáchá?
 Proč durian tak strašlivě páchne?
 Proč slanina tak nádherně voní?
 Proč jsou ryby cítit rybinou?
 Proč mají sýry s modrou plísní tak silnou vůni?
 Proč nás fazole nadýmají?
 
BARVA
 Pomáhá mrkev vidět ve tmě?
 Proč po červené řepě moč zčervená?
 Proč brambory zezelenají?
 Proč avokádo tak rychle zhnědne?
 Co vlastně způsobuje barvu potravinářských barviv?
 Proč jsou krevety nebo lososí maso růžové?
 Proč začne tonik pod uv lampou svítit?
 
JEDY
 Proč jsou syrové červené fazole jedovaté?
 Proč jsou některé houby jedovaté?
 Obsahují jablečná jadérka skutečně kyanid?
 Proč je možné se otrávit ústřicemi?
 Proč je nebezpečné jíst fugu?
 Proč je pro psy čokoláda jedovatá?
 Může míchání alkoholických nápojů způsobit horší kocovinu?
 
VNÍMÁNÍ
 Proč nám cibule vhání do očí slzy?
 Proč jsou chilli papričky tak pálivé?
 Proč máta vyvolává v ústech chladivý pocit?
 Jak fungují praskající lízátka?
 Proč je wasabi tak pálivé?
 
MYSL
 Bude se vám po krůtím mase chtít spát?
 Mohou se vám po sýru zdát zlé sny?
 Může mít muškátový oříšek halucinogenní účinky?
 Proč má káva jiné stimulační účinky než čaj?
 Můžete mít po pití absintu halucinace?
 Jak fungují energetické nápoje?
 
ZDRAVÍ
 Proč byste neměli jíst grapefruit, pokud užíváte léky?
 Proč pomáhají citróny proti kurdějím?
 Proč je někdo alergický na ořechy?
 Je možné po kousnutí klíštětem získat alergii na maso?
 Proč má hřebíčkový olej dezinfekční účinky?
 Způsobuje glutaman „syndrom čínské restaurace“?
 Proč se místo cukru používají umělá sladidla?
 Co jsou siřičitany a proč je najdeme v alkoholických nápojích?
 
TRANSFORMACE
 Pomáhají banány ostatnímu ovoci rychleji dozrát?
 Proč některé ovoce způsobí, že želé přestane tuhnout?
 Proč šlehačka po šlehání ztuhne?
 Má se čokoláda dávat do ledničky?
 Proč se pivní lahve obvykle vyrábějí z tmavého skla?
 Které látky způsobují, že jsou marmelády tuhé?
 Co způsobuje, že je červené víno trpké a suché?
 Jak se podílejí bublinky na chuti šampaňského?

Hodnocení čtenářů

Neověřené recenze: Knihu ještě nikdo nehodnotil. Přihlašte se do svého účtu a buďte první!

Zobrazit všechny recenze Přihlásit

Čtenáři, kteří si koupili tuto knihu, si dále koupili

Tištěná 339 
E-kniha 305 
Tištěná 382 
E-kniha 344 
Tištěná 280 
E-kniha 252 
Tištěná 339 
E-kniha 305 
E-kniha 267 

Přihlášení k newsletteru

Vyberte si prosím obory, které vás zajímají a my vám budeme zasílat informace o knihách přizpůsobené vašemu zájmu



















Tento souhlas se zpracováním Vašich osobních údajů dáváte společnosti Grada Publishing, a.s. pro účely zasílání obchodních sdělení (marketingových nabídek) a jiných marketingových aktivit vůči Vaší osobě. Tento Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat a obchodní sdělení Vám pak nebudou dále zasílána. Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů naleznete zde.
Pole zanechte prosím prázdné

Přihlásit

Přihlásit přes sociální sítě:

Registrace



 

 

 
Síla hesla:
 

 
 

Fakturační adresa

Tento souhlas se zpracováním Vašich osobních údajů dáváte společnosti Grada Publishing, a.s. pro účely zasílání obchodních sdělení (marketingových nabídek) a jiných marketingových aktivit vůči Vaší osobě. Tento Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat a obchodní sdělení Vám pak nebudou dále zasílána. Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů naleznete zde.