Proč pláčeme při krájení cibule?
plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla
i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
329 Kč 280 KčSkladem
i
Poslední aktualizace skladu 02. 11. 2024 14:53
i: 29040 n: 27107735r: 10016 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy.
Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe.
Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Úvod
Stručný úvod do organické chemie
Funkční skupiny v organické chemii
CHUŤ
Proč někdo nesnáší růžičkovou kapustu?
Proč nám po artyčocích připadají nápoje sladší?
„Zázračné ovoce“, které dokáže změnit kyselé na sladké
Proč má po čištění zubů pomerančový džus hořkou chuť?
Proč se chuť masa po vyuzení tolik změní?
Proč je zkažené mléko kyselé?
Proč některým lidem připomíná chuť koriandru mýdlo?
Co má společného kopr a máta?
Proč je káva hořká?
Proč je pivo hořké a co tvoří jeho chuť?
AROMA
Proč způsobuje česnek nepříjemný dech?
Proč moč po chřestu tak zapáchá?
Proč durian tak strašlivě páchne?
Proč slanina tak nádherně voní?
Proč jsou ryby cítit rybinou?
Proč mají sýry s modrou plísní tak silnou vůni?
Proč nás fazole nadýmají?
BARVA
Pomáhá mrkev vidět ve tmě?
Proč po červené řepě moč zčervená?
Proč brambory zezelenají?
Proč avokádo tak rychle zhnědne?
Co vlastně způsobuje barvu potravinářských barviv?
Proč jsou krevety nebo lososí maso růžové?
Proč začne tonik pod uv lampou svítit?
JEDY
Proč jsou syrové červené fazole jedovaté?
Proč jsou některé houby jedovaté?
Obsahují jablečná jadérka skutečně kyanid?
Proč je možné se otrávit ústřicemi?
Proč je nebezpečné jíst fugu?
Proč je pro psy čokoláda jedovatá?
Může míchání alkoholických nápojů způsobit horší kocovinu?
VNÍMÁNÍ
Proč nám cibule vhání do očí slzy?
Proč jsou chilli papričky tak pálivé?
Proč máta vyvolává v ústech chladivý pocit?
Jak fungují praskající lízátka?
Proč je wasabi tak pálivé?
MYSL
Bude se vám po krůtím mase chtít spát?
Mohou se vám po sýru zdát zlé sny?
Může mít muškátový oříšek halucinogenní účinky?
Proč má káva jiné stimulační účinky než čaj?
Můžete mít po pití absintu halucinace?
Jak fungují energetické nápoje?
ZDRAVÍ
Proč byste neměli jíst grapefruit, pokud užíváte léky?
Proč pomáhají citróny proti kurdějím?
Proč je někdo alergický na ořechy?
Je možné po kousnutí klíštětem získat alergii na maso?
Proč má hřebíčkový olej dezinfekční účinky?
Způsobuje glutaman „syndrom čínské restaurace“?
Proč se místo cukru používají umělá sladidla?
Co jsou siřičitany a proč je najdeme v alkoholických nápojích?
TRANSFORMACE
Pomáhají banány ostatnímu ovoci rychleji dozrát?
Proč některé ovoce způsobí, že želé přestane tuhnout?
Proč šlehačka po šlehání ztuhne?
Má se čokoláda dávat do ledničky?
Proč se pivní lahve obvykle vyrábějí z tmavého skla?
Které látky způsobují, že jsou marmelády tuhé?
Co způsobuje, že je červené víno trpké a suché?
Jak se podílejí bublinky na chuti šampaňského?
Tištěná kniha
Věk:
Datum vydání: 21.11.2018
Katalogové číslo: 63532
ISBN: 978-80-271-0773-5
Formát / stran: 190×165, 160 stran
Edice:
Nakladatel: Grada
Tištěná kniha
Datum vydání: 21.11.2018
Katalogové číslo: 63532
ISBN: 978-80-271-0773-5
Formát / stran: 190×165, 160 stran
Edice:
Věk:
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada
Proč pláčeme při krájení cibule?
plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla
i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
329 Kč 280 KčSkladem
i
Poslední aktualizace skladu 02. 11. 2024 14:53
i: 29040 n: 27107735r: 10016 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy.
Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe.
Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Z obsahu knihy Proč pláčeme při krájení cibule?
Úvod
Stručný úvod do organické chemie
Funkční skupiny v organické chemii
CHUŤ
Proč někdo nesnáší růžičkovou kapustu?
Proč nám po artyčocích připadají nápoje sladší?
„Zázračné ovoce“, které dokáže změnit kyselé na sladké
Proč má po čištění zubů pomerančový džus hořkou chuť?
Proč se chuť masa po vyuzení tolik změní?
Proč je zkažené mléko kyselé?
Proč některým lidem připomíná chuť koriandru mýdlo?
Co má společného kopr a máta?
Proč je káva hořká?
Proč je pivo hořké a co tvoří jeho chuť?
AROMA
Proč způsobuje česnek nepříjemný dech?
Proč moč po chřestu tak zapáchá?
Proč durian tak strašlivě páchne?
Proč slanina tak nádherně voní?
Proč jsou ryby cítit rybinou?
Proč mají sýry s modrou plísní tak silnou vůni?
Proč nás fazole nadýmají?
BARVA
Pomáhá mrkev vidět ve tmě?
Proč po červené řepě moč zčervená?
Proč brambory zezelenají?
Proč avokádo tak rychle zhnědne?
Co vlastně způsobuje barvu potravinářských barviv?
Proč jsou krevety nebo lososí maso růžové?
Proč začne tonik pod uv lampou svítit?
JEDY
Proč jsou syrové červené fazole jedovaté?
Proč jsou některé houby jedovaté?
Obsahují jablečná jadérka skutečně kyanid?
Proč je možné se otrávit ústřicemi?
Proč je nebezpečné jíst fugu?
Proč je pro psy čokoláda jedovatá?
Může míchání alkoholických nápojů způsobit horší kocovinu?
VNÍMÁNÍ
Proč nám cibule vhání do očí slzy?
Proč jsou chilli papričky tak pálivé?
Proč máta vyvolává v ústech chladivý pocit?
Jak fungují praskající lízátka?
Proč je wasabi tak pálivé?
MYSL
Bude se vám po krůtím mase chtít spát?
Mohou se vám po sýru zdát zlé sny?
Může mít muškátový oříšek halucinogenní účinky?
Proč má káva jiné stimulační účinky než čaj?
Můžete mít po pití absintu halucinace?
Jak fungují energetické nápoje?
ZDRAVÍ
Proč byste neměli jíst grapefruit, pokud užíváte léky?
Proč pomáhají citróny proti kurdějím?
Proč je někdo alergický na ořechy?
Je možné po kousnutí klíštětem získat alergii na maso?
Proč má hřebíčkový olej dezinfekční účinky?
Způsobuje glutaman „syndrom čínské restaurace“?
Proč se místo cukru používají umělá sladidla?
Co jsou siřičitany a proč je najdeme v alkoholických nápojích?
TRANSFORMACE
Pomáhají banány ostatnímu ovoci rychleji dozrát?
Proč některé ovoce způsobí, že želé přestane tuhnout?
Proč šlehačka po šlehání ztuhne?
Má se čokoláda dávat do ledničky?
Proč se pivní lahve obvykle vyrábějí z tmavého skla?
Které látky způsobují, že jsou marmelády tuhé?
Co způsobuje, že je červené víno trpké a suché?
Jak se podílejí bublinky na chuti šampaňského?