Zelenina ve výživě člověka
Tištěná kniha
Brožovaná vazba
Titul doprodán
r: 5587 i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
186 Kč 167 KčIhned ke stažení
i: 16575 n: 24766041r: 5587 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Renomovaný český autor, prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., přináší současný pohled na nezastupitelný význam zeleniny pro zdravou výživu, v níž teprve komplexní masozeleninová strava s dostatečným zastoupením zeleniny jsou předpokladem zdraví. V textu i v tabulkách autor zdůrazňuje nutriční, senzorickou a ochrannou hodnotu rozsáhlého sortimentu zeleninových druhů. Uvádí, jak uchovat jakostní znaky čerstvé, skladované, konzervované, a zejména kuchyňsky zpracované zeleniny. Publikace obsahuje také příklady zdokonalování chuti a zpestření jídelníčku tradičními a moderními úpravami. Přejeme vám dobrou chuť a mnoho nových podnětů při přípravě zeleniny.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Předmluva
Zelenina a výživa člověka
Co je výživa
Co je zelenina
Zelenina má zelenou
Globalizace trhu ovlivnila i zeleninu
Vývoj výživy člověka
Začátky života
Předkové primátů
80 milionů let se zeleninou
Zeleninové druhy v paleolitu
Rozvoj zemědělství a chovatelství
Zelenina proti civilizačním chorobám
Co způsobila změna stravy
Deset bodů pro zeleninu
Harmonická skladba hlavních živin
Glykemický index
Složení mastných kyselin v tucích
Soubor minerálních látek
Rovnováha minerálních látek
Poměr sodíku a draslíku
Obsah vitaminů
Obsah vlákniny
Obsah ochranných složek
Obsah energie
Další ochranné účinky zeleniny
Všestranné působení zeleniny
Estetika zeleniny
Nejen konzumace, ale i pěstování zeleniny
Zelenina s paletou živin, chutí a vůní
Co v sobě skrývá zelenina
Co říkají tabulky nutričních hodnot
Energetická hodnota
Voda
Základní živiny
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Minerální látky
Vitaminy
Vitageny
Zdraví chránící složky zeleniny
Bioaktivní vitaminy
Ochranné účinky minerálních látek
Potravinová vláknina včetně pektinů
Alkoholy
Bioaktivní kyseliny
Bioaktivní proteiny
Fenolické sloučeniny
Glykosidy
Thioly
Kukurbitaciny
Zdravá barevnost zeleniny
Fytoncidy - rostlinná antibiotika
Antioxidační účinnost zeleniny
Organoleptické vlastnosti
Vnější vzhled a textura
Chuť
Aromové složky
Barevnost
Žádoucí mikroflóra
Stravitelnost zeleninových jídel
Zvládnutá rizika nežádoucích složek
Přehled rizikových složek
Rizikové přírodní látky
Dusičnany
Cizorodé látky z prostředí
Pesticidy a jejich rezidua
Mikrobiální kontaminace
Široký sortiment čerstvé zeleniny
Tržní sortiment zeleniny
Požadavky na jakost
Košťálová zelenina
Kořenová zelenina
Listová a naťová zelenina
Lusková zelenina
Plodová zelenina
Cibulová zelenina
Dužnaté výhonky, klasy a poupata
Co je ještě zeleninou
Další rostliny využívané jako zelenina
Exotické zeleniny
Kořeninové rostliny
Jedlé květy
Naklíčená semena
Jakost čerstvé zeleniny
Jakost se tvoří na poli
Bioprodukce
Péče o jakost po sklizni
Skladovaná zelenina
Upravená chlazená zelenina
Jakost konzervované zeleniny
Sterilovaná zelenina
Sušená zelenina
Zelenina v soli
Proslazovaná zelenina
Zmrazená zelenina
Mléčně kvašená zelenina
Chemicky konzervovaná zelenina
Zeleninové protlaky
Zeleninové nápoje
Zelenina pro netradiční zpracování
Přídatné látky ze zeleniny
Potravinové doplňky ze zeleniny
Zeleninové tablety
Funkční potraviny a zelenina
Plný stůl zeleniny
Čerstvá zelenina
Saláty z čerstvé zeleniny
Pomazánky ze syrové zeleniny
Plněná syrová zelenina
Čerstvé šťávy
Tepelně zpracovaná zelenina
Zvýrazňování chuti
Vařená zelenina
Saláty z vařené zeleniny
Dušená zelenina
Dušená plněná zelenina
Zapékaná zelenina
Zeleninové polévky
Zeleninové omáčky
Zeleninové pyré
Smažená zelenina
Zeleninové poháry
Moučná jídla ze zeleniny
Zeleninové koktejly
Kombinovaná jídla
Zelenina a životní styl
Výživová doporučení
Zelenina denně, celoročně a po celý život
Zelenina ve výživových směrech
Trendy ve výživě
Závěr
Literatura
Přílohy
Rejstřík zeleninových druhů
E-kniha
Formát: PDF
Velikost: 1.06MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Nakladatel: Grada
E-kniha
Formát: PDF
Velikost: 1.06 MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Věk:
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada
Zelenina ve výživě člověka
Tištěná kniha
Brožovaná vazba
Titul doprodán
r: 5587 i Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.
Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
186 Kč 167 KčIhned ke stažení
i: 16575 n: 24766041r: 5587 Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Renomovaný český autor, prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., přináší současný pohled na nezastupitelný význam zeleniny pro zdravou výživu, v níž teprve komplexní masozeleninová strava s dostatečným zastoupením zeleniny jsou předpokladem zdraví. V textu i v tabulkách autor zdůrazňuje nutriční, senzorickou a ochrannou hodnotu rozsáhlého sortimentu zeleninových druhů. Uvádí, jak uchovat jakostní znaky čerstvé, skladované, konzervované, a zejména kuchyňsky zpracované zeleniny. Publikace obsahuje také příklady zdokonalování chuti a zpestření jídelníčku tradičními a moderními úpravami. Přejeme vám dobrou chuť a mnoho nových podnětů při přípravě zeleniny.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Z obsahu knihy Zelenina ve výživě člověka
Předmluva
Zelenina a výživa člověka
Co je výživa
Co je zelenina
Zelenina má zelenou
Globalizace trhu ovlivnila i zeleninu
Vývoj výživy člověka
Začátky života
Předkové primátů
80 milionů let se zeleninou
Zeleninové druhy v paleolitu
Rozvoj zemědělství a chovatelství
Zelenina proti civilizačním chorobám
Co způsobila změna stravy
Deset bodů pro zeleninu
Harmonická skladba hlavních živin
Glykemický index
Složení mastných kyselin v tucích
Soubor minerálních látek
Rovnováha minerálních látek
Poměr sodíku a draslíku
Obsah vitaminů
Obsah vlákniny
Obsah ochranných složek
Obsah energie
Další ochranné účinky zeleniny
Všestranné působení zeleniny
Estetika zeleniny
Nejen konzumace, ale i pěstování zeleniny
Zelenina s paletou živin, chutí a vůní
Co v sobě skrývá zelenina
Co říkají tabulky nutričních hodnot
Energetická hodnota
Voda
Základní živiny
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Minerální látky
Vitaminy
Vitageny
Zdraví chránící složky zeleniny
Bioaktivní vitaminy
Ochranné účinky minerálních látek
Potravinová vláknina včetně pektinů
Alkoholy
Bioaktivní kyseliny
Bioaktivní proteiny
Fenolické sloučeniny
Glykosidy
Thioly
Kukurbitaciny
Zdravá barevnost zeleniny
Fytoncidy - rostlinná antibiotika
Antioxidační účinnost zeleniny
Organoleptické vlastnosti
Vnější vzhled a textura
Chuť
Aromové složky
Barevnost
Žádoucí mikroflóra
Stravitelnost zeleninových jídel
Zvládnutá rizika nežádoucích složek
Přehled rizikových složek
Rizikové přírodní látky
Dusičnany
Cizorodé látky z prostředí
Pesticidy a jejich rezidua
Mikrobiální kontaminace
Široký sortiment čerstvé zeleniny
Tržní sortiment zeleniny
Požadavky na jakost
Košťálová zelenina
Kořenová zelenina
Listová a naťová zelenina
Lusková zelenina
Plodová zelenina
Cibulová zelenina
Dužnaté výhonky, klasy a poupata
Co je ještě zeleninou
Další rostliny využívané jako zelenina
Exotické zeleniny
Kořeninové rostliny
Jedlé květy
Naklíčená semena
Jakost čerstvé zeleniny
Jakost se tvoří na poli
Bioprodukce
Péče o jakost po sklizni
Skladovaná zelenina
Upravená chlazená zelenina
Jakost konzervované zeleniny
Sterilovaná zelenina
Sušená zelenina
Zelenina v soli
Proslazovaná zelenina
Zmrazená zelenina
Mléčně kvašená zelenina
Chemicky konzervovaná zelenina
Zeleninové protlaky
Zeleninové nápoje
Zelenina pro netradiční zpracování
Přídatné látky ze zeleniny
Potravinové doplňky ze zeleniny
Zeleninové tablety
Funkční potraviny a zelenina
Plný stůl zeleniny
Čerstvá zelenina
Saláty z čerstvé zeleniny
Pomazánky ze syrové zeleniny
Plněná syrová zelenina
Čerstvé šťávy
Tepelně zpracovaná zelenina
Zvýrazňování chuti
Vařená zelenina
Saláty z vařené zeleniny
Dušená zelenina
Dušená plněná zelenina
Zapékaná zelenina
Zeleninové polévky
Zeleninové omáčky
Zeleninové pyré
Smažená zelenina
Zeleninové poháry
Moučná jídla ze zeleniny
Zeleninové koktejly
Kombinovaná jídla
Zelenina a životní styl
Výživová doporučení
Zelenina denně, celoročně a po celý život
Zelenina ve výživových směrech
Trendy ve výživě
Závěr
Literatura
Přílohy
Rejstřík zeleninových druhů
O Autorovi
Kopec KarelUniverzitní profesor, odborník v oblasti jakosti, posklizňové technologie a nutriční hodnoty zahradnických potravinových zdrojů.
V letech 1972 až 1990 byl vědeckým pracovníkem ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu zeleniny v Hurbanově. Dodnes přednáší na několika univerzitách. Je čestným členem České akademie zemědělských věd a nositelem stříbrné medaile za zásluhy o rozvoj vědy a výzkumu.