0 Ks
0 Ks
0 Ks
0
Nákupní košík je prázdný.

K pokladně

Za kamna vlezem

aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty

Tištěná kniha
Pevná šitá vazba
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
429  365 
Sklademi

Poslední aktualizace skladu 24. 06. 2024 8:40
i: 46372 n: 27152636r: 14303
E-kniha
ePUB, PDF, Kindle
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
365  329 
Ihned ke stažení
i: 46945 n: 27172245r: 14303
Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Knížka unikátním způsobem spojuje vyprávění o lidových tradicích, úvahy o přirozeném běhu života a osvědčené recepty babiččiny kuchyně. Taková kombinace pro vás může být v dnešní uspěchané době skvělou duševní terapií. Autorka předkládá čtivou formou pro každý týden novou dávku inspirace a moudrosti našich předků, kterou oživuje svými půvabnými ilustracemi. Kniha se stává jakýmsi týdenním průvodcem nejen pro jeden rok, ale i pro každý následující. Třeba i vám pomůže příjemně se naladit, inspirovat ke kulinářským experimentům a přiblížit vás zpátky ke kořenům a tradicím minulosti.

Proč nakupovat u nás?
99 %
titulů skladem
Ukázky
u většiny knih
Doprava nad
700 Kč zdarma
Objednávka
nad 700 Kč ZDARMA ZDARMA ZDARMA
do 700 Kč 49 Kč 85 Kč 99 Kč
Dobírka + 30 Kč + 30 Kč + 30 Kč


Ceny jsou uvedené včetně balného a DPH

Osobní odběr na pobočce v Praze a Brně je zdarma.

Z obsahu knihy Za kamna vlezem

Úvod
LEDEN

1/ C+M+B
     Polévka s pohankou
     Špekové knedlíky
     Jahelník
2/ Na cukr, na kafe
     Nedělní bábovka
     Chlupaté knedlíky
     Zimní salát
     Podplamenice
3/ Masopust
     Masopustní šišky
     Plněná fašírovaná pečeně
     Boží milosti
4/ Hlinecká Maškara
     Jaternicový prejt
     Zabijačková polévka zvaná „prdelačka“
     Domácí tlačenka
ÚNOR
5/ O Hromnicích
     Kuře na paprice
     Zemlbába čili žemlovka
     Jemná játrová paštika
6/ Jak to bylo s Valentýnem
     Bigos
     Ryba v papilotě
     Hradecké dortíčky
7/ Chvála sněhu
     Klasický vývar
     Houbová omáčka
     Tvarohové nočky s ovocnou omáčkou
8/ Na svatého Matěje pije skřivan z koleje…
     Brokolicová polévka se svítkem
     „Kajzršmórn“ neboli císařský trhanec
     Sulc a barevný aspik
BŘEZEN
9/ Ptáci vás ještě potřebují
     Čočková polévka
     Králík na víně
     Mrkvánky
10/ Aby vás zahrada neuhnala
     Polévka s červenou řepou
     Kuřecí řízky
     Jablečný štrúdl s pivem
11/ Jakej je to mazanec…
     Jidášky
     Jarní nádivka neboli „hlavička“
     Dobrý mazanec
     Špenát ze „všelikého bejlí“
12/ Na slovíčko o kraslicích
     Kouzlení s vařením vajec
     Pečená jehněčí kýtka
     Knoflíky
13/ Krakonošova zahrádka
     Jarní bylinková polévka
     Kohoutek na víně
     Rýžový nákyp s ovocem
DUBEN
14/ Nad hněvem nenech zapadnout slunce…
     Škvarkové placky kynuté
     Vepřové jazýčky s kyselou omáčkou
     Makovec
     Makový závin
15/ O trvanlivosti věcí
     Rajská omáčka podle Šroubka
     Ruské bliny
     Pomerančový likér neboli Cointreau
16/ Kytička fialek
     Drůbeží játra na slanině
     Domácí langoše
     Broskve na piškotu
17/ Sabat čarodějnic
     Kuřecí závitky znojemské
     Svojanovský guláš
     Mramorová babiččina bábovka
KVĚTEN
18/ Jak se staví máje
     Kulajda z májovek
     Treska v pivním těstíčku
     Jarní dortík nepečený
19/ Zamilovanost, láska… a?
     Pórková polévka s tyrolskými knedlíčky
     Řízky Cordon Bleu
     Makové buchty
20/ Máme rádi koťata
     Drůbková polévka s krupicovými nočky
     Rýže zapečená s drůbežími droby
     Vlčnovské dvojctihodné vdolky
21/ Špargl, chřest nebo asparágus?
     Šparglovka
     Chřest zapečený se šunkou
     Kuřecí medailonky s chřestem
22/ Před bezem klekni
     Bezová šťáva z květů
     Bublanina z prvních třešní
     Drožďová pomazánka
 ČERVEN
23/ Jahodový čas
     Lívance s jahodami
     Kynuté jahodové knedlíky
     Jahodový kysel
24/ Koncerty v zahradách
     Zapečený kapr
     Karbanátky na švédský způsob
     Plněné perníčky s mandlí
25/ Na svatýho Jána není noc žádná…
     Krémová květáková polévka
     Srbské žebírko
     Mrkvové pirožky
26/ Letní poutě a procesí
     Křesné placky
     Krůtí roláda
     Piškotová roláda s malinami
ČERVENEC
27/ Prázdniny, vakace a Marie Terezie
     Bramboračka
     Přírodní řízek neboli „natůrek“
     Borůvkový koláč kynutý
28/ Až se zima zeptá… aneb chvála zavařování
     Rybíz jako brusinky
     Znojemské okurky
     Ovocný sirup
29/ Až se zima zeptá podruhé – máte čím topit?
     Plněný zelný nebo vinný list
     Pečené nové brambůrky
     Štramberské uši
30/ Gastronomická turistika
     Raclette
     Pstruh v kabátku
     Citrónový dort z Provence
SRPEN
31/ Když vyschnou louže i potoky
     Dršťková polévka z hub
     Meruňkové tvarohové knedlíky
     Kvašená zelenina
32/ Pozdravuje vás svatej Vavřenec…
     Vývar s játrovými knedlíčky
     Skopové na majoránce
     Obžinkové buchty s hruškami
33/ Aby se dítko nenudilo
     Tábornický eintopf
     Klobásky z jehněte
     Jablečné vdolky
34/ Česká strava lidová
     Koprovka, nebo křenovka?
     Svíčková pečeně
     Švestkové přehejbáky
35/ Houbařská závislost
     Smaženice s krupicí
     Růžovky plněné masem
     Houbové placičky
     Nakládané houby
ZÁŘÍ
36/ „Přijďte na besedu!“
     Jeřabinka
     Sýrové pohoštění
     Přílohová červená zelenina
37/ Knedlíky, slivovice, povidla
     Povidlové kraple
     Vdolky s povidlím
     Uzené s „trnčenou máčkou“
38/ Zelí a císařské posvícení
     Domácí kysané zelí
39/ Všeobjímající teplo…
     České zelí
     Slovenská kapustnica aneb zelňačka „vyprošťovačka“
     Klobásníky
ŘÍJEN
40/ O bramborách
     Bramborák
     Plněné bramborové knedlíky
     Nastavená kaše
41/ Měla babka čtyry jabka…
      Křehký jablečný koláč
     Jablečný křen k ovaru
     Jablečný svítek
     Křehký jablečný závin
42/ O perníku (nikoliv pervitinu)
     Perník na vykrajování a tvarování
     Poleva na malování perníku
     Proslazená pomerančová kůra
43/ …kde domov můj?
     Selská vepřová pečínka
     Staročeské knedle
     Domácí šunkofleky
44/ Až Hubert zavelí…
     Kančí se šípkovou omáčkou
     Zajíc cibuláč
     Srnčí řízky
LISTOPAD
45/ Ze země jsem na zem přišel…
     Nápoje proti stresu a nachlazení
     Svařené víno
     Hriaté či vařonka
     Glögg
     Dobrý čaj
46/ Na den svatého Martina…
     Svatomartinská husa
     Kaldoun s knedlíčky
     Martinský rohlík
47/ Přijďte s kuželem
     Kyselo
     Rohlíčky se škvarky
     Vánoční štóla
48/ Cecilka a Kateřina
     Křehtík
     Zajíc na smetaně
     Lovecká paštika
PROSINEC
49/ Advent
     Vanilkové rohlíčky
     Medvědí tlapky
     Slepované hvězdičky
50/ Mikuláš – legendy a realita
     Išlské dortíčky
     Čajové pečivo
     Citrónové půlměsíčky
51/ Lucie noci upije…
     Kokosky
     Šuhajky
     Vosí hnízda neboli úlky
52/ „Aj, Vánoce nastaly…
     Muzika
     Štědrovka aneb vánočka
     Houbovec
     Rybí polévka štědrovečerní
PROSINEC
53/ Mláďátka, služba a Nový rok
     Silvestrovský ovar, nebo pečené kolínko?
     Novoroční bašta
O autorce

Tištěná kniha

Datum vydání: 27.02.2024
Katalogové číslo: 40202
ISBN: 978-80-271-5263-6
Formát / stran: 210×200, 228 stran
Nakladatel: Grada

E-kniha

Formát: ePUB | PDF | Kindle (MOBI)
Velikost: 23.38MB | 23.38MB | 10.01MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Nakladatel: Grada

Recenze

„Kniha je velmi výjimečná a neměla by chybět v žádné knihovničce. Dozvíte se, jak se dříve slavil Masopust, jak to bylo s Valentýnem, ale i jak to bylo na svatého Martina, a ještě mnohem více. Můžete si připravit rybíz jako brusinky, smaženici s krupicí, Vařanku, ale i třeba zajíce na smetaně. Každý si zde najde to své, co ho zajímá i na co má zrovna chuť. Autorka se ve svém vyprávění navrací ke svým kořenům v daných ročních obdobích využívat to, co nám příroda nabízí.“
- Čtenářská recenze na: www.kritiky.cz

Poškozené knihy


Poškození knihy nemá žádný vliv na obsah. Kniha může mít například zažloutlé či vybledlé listy, natrženou nebo odřenou obálku, mírně naražené rohy či jiné podobné mechanické poškození, které však nebrání jejímu přečtení.

Více informací o poškozených knihách naleznete zde.
Za kamna vlezem

Tištěná kniha

Datum vydání: 27.02.2024
Katalogové číslo: 40202
ISBN: 978-80-271-5263-6
Formát / stran: 210×200, 228 stran
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada

E-kniha

Formát: ePUB | PDF | Kindle (MOBI)
Velikost: 23.38 MB | 23.38 MB | 10.01 MB
Druh ochrany: Sociální ochrana
Jazyk: Čeština
Nakladatel: Grada

Za kamna vlezem

aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty

Tištěná kniha
Pevná šitá vazba
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit v kamených knihkupectvích.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
429  365 
Sklademi

Poslední aktualizace skladu 24. 06. 2024 8:40
i: 46372 n: 27152636r: 14303
E-kniha
ePUB, PDF, Kindle
i
Doporučená maloobchodní cena (DMOC) za kterou je možné knihu běžně zakoupit u obchodních partnerů.

Zvýrazněná cena je naše aktuální prodejní cena.
365  329 
Ihned ke stažení
i: 46945 n: 27172245r: 14303
Zakoupením knihy získáváte nárok na dárek = knihy zdarma
Knížka unikátním způsobem spojuje vyprávění o lidových tradicích, úvahy o přirozeném běhu života a osvědčené recepty babiččiny kuchyně. Taková kombinace pro vás může být v dnešní uspěchané době skvělou duševní terapií. Autorka předkládá čtivou formou pro každý týden novou dávku inspirace a moudrosti našich předků, kterou oživuje svými půvabnými ilustracemi. Kniha se stává jakýmsi týdenním průvodcem nejen pro jeden rok, ale i pro každý následující. Třeba i vám pomůže příjemně se naladit, inspirovat ke kulinářským experimentům a přiblížit vás zpátky ke kořenům a tradicím minulosti.
Proč nakupovat u nás?
99 %
titulů skladem
Ukázky
u většiny knih
Doprava nad
700 Kč zdarma
Objednávka
nad 700 Kč ZDARMA ZDARMA ZDARMA
do 700 Kč 49 Kč 85 Kč 99 Kč
Dobírka + 30 Kč + 30 Kč + 30 Kč


Ceny jsou uvedené včetně balného a DPH

Osobní odběr na pobočce v Praze a Brně je zdarma.

Z obsahu knihy Za kamna vlezem

Úvod
LEDEN

1/ C+M+B
     Polévka s pohankou
     Špekové knedlíky
     Jahelník
2/ Na cukr, na kafe
     Nedělní bábovka
     Chlupaté knedlíky
     Zimní salát
     Podplamenice
3/ Masopust
     Masopustní šišky
     Plněná fašírovaná pečeně
     Boží milosti
4/ Hlinecká Maškara
     Jaternicový prejt
     Zabijačková polévka zvaná „prdelačka“
     Domácí tlačenka
ÚNOR
5/ O Hromnicích
     Kuře na paprice
     Zemlbába čili žemlovka
     Jemná játrová paštika
6/ Jak to bylo s Valentýnem
     Bigos
     Ryba v papilotě
     Hradecké dortíčky
7/ Chvála sněhu
     Klasický vývar
     Houbová omáčka
     Tvarohové nočky s ovocnou omáčkou
8/ Na svatého Matěje pije skřivan z koleje…
     Brokolicová polévka se svítkem
     „Kajzršmórn“ neboli císařský trhanec
     Sulc a barevný aspik
BŘEZEN
9/ Ptáci vás ještě potřebují
     Čočková polévka
     Králík na víně
     Mrkvánky
10/ Aby vás zahrada neuhnala
     Polévka s červenou řepou
     Kuřecí řízky
     Jablečný štrúdl s pivem
11/ Jakej je to mazanec…
     Jidášky
     Jarní nádivka neboli „hlavička“
     Dobrý mazanec
     Špenát ze „všelikého bejlí“
12/ Na slovíčko o kraslicích
     Kouzlení s vařením vajec
     Pečená jehněčí kýtka
     Knoflíky
13/ Krakonošova zahrádka
     Jarní bylinková polévka
     Kohoutek na víně
     Rýžový nákyp s ovocem
DUBEN
14/ Nad hněvem nenech zapadnout slunce…
     Škvarkové placky kynuté
     Vepřové jazýčky s kyselou omáčkou
     Makovec
     Makový závin
15/ O trvanlivosti věcí
     Rajská omáčka podle Šroubka
     Ruské bliny
     Pomerančový likér neboli Cointreau
16/ Kytička fialek
     Drůbeží játra na slanině
     Domácí langoše
     Broskve na piškotu
17/ Sabat čarodějnic
     Kuřecí závitky znojemské
     Svojanovský guláš
     Mramorová babiččina bábovka
KVĚTEN
18/ Jak se staví máje
     Kulajda z májovek
     Treska v pivním těstíčku
     Jarní dortík nepečený
19/ Zamilovanost, láska… a?
     Pórková polévka s tyrolskými knedlíčky
     Řízky Cordon Bleu
     Makové buchty
20/ Máme rádi koťata
     Drůbková polévka s krupicovými nočky
     Rýže zapečená s drůbežími droby
     Vlčnovské dvojctihodné vdolky
21/ Špargl, chřest nebo asparágus?
     Šparglovka
     Chřest zapečený se šunkou
     Kuřecí medailonky s chřestem
22/ Před bezem klekni
     Bezová šťáva z květů
     Bublanina z prvních třešní
     Drožďová pomazánka
 ČERVEN
23/ Jahodový čas
     Lívance s jahodami
     Kynuté jahodové knedlíky
     Jahodový kysel
24/ Koncerty v zahradách
     Zapečený kapr
     Karbanátky na švédský způsob
     Plněné perníčky s mandlí
25/ Na svatýho Jána není noc žádná…
     Krémová květáková polévka
     Srbské žebírko
     Mrkvové pirožky
26/ Letní poutě a procesí
     Křesné placky
     Krůtí roláda
     Piškotová roláda s malinami
ČERVENEC
27/ Prázdniny, vakace a Marie Terezie
     Bramboračka
     Přírodní řízek neboli „natůrek“
     Borůvkový koláč kynutý
28/ Až se zima zeptá… aneb chvála zavařování
     Rybíz jako brusinky
     Znojemské okurky
     Ovocný sirup
29/ Až se zima zeptá podruhé – máte čím topit?
     Plněný zelný nebo vinný list
     Pečené nové brambůrky
     Štramberské uši
30/ Gastronomická turistika
     Raclette
     Pstruh v kabátku
     Citrónový dort z Provence
SRPEN
31/ Když vyschnou louže i potoky
     Dršťková polévka z hub
     Meruňkové tvarohové knedlíky
     Kvašená zelenina
32/ Pozdravuje vás svatej Vavřenec…
     Vývar s játrovými knedlíčky
     Skopové na majoránce
     Obžinkové buchty s hruškami
33/ Aby se dítko nenudilo
     Tábornický eintopf
     Klobásky z jehněte
     Jablečné vdolky
34/ Česká strava lidová
     Koprovka, nebo křenovka?
     Svíčková pečeně
     Švestkové přehejbáky
35/ Houbařská závislost
     Smaženice s krupicí
     Růžovky plněné masem
     Houbové placičky
     Nakládané houby
ZÁŘÍ
36/ „Přijďte na besedu!“
     Jeřabinka
     Sýrové pohoštění
     Přílohová červená zelenina
37/ Knedlíky, slivovice, povidla
     Povidlové kraple
     Vdolky s povidlím
     Uzené s „trnčenou máčkou“
38/ Zelí a císařské posvícení
     Domácí kysané zelí
39/ Všeobjímající teplo…
     České zelí
     Slovenská kapustnica aneb zelňačka „vyprošťovačka“
     Klobásníky
ŘÍJEN
40/ O bramborách
     Bramborák
     Plněné bramborové knedlíky
     Nastavená kaše
41/ Měla babka čtyry jabka…
      Křehký jablečný koláč
     Jablečný křen k ovaru
     Jablečný svítek
     Křehký jablečný závin
42/ O perníku (nikoliv pervitinu)
     Perník na vykrajování a tvarování
     Poleva na malování perníku
     Proslazená pomerančová kůra
43/ …kde domov můj?
     Selská vepřová pečínka
     Staročeské knedle
     Domácí šunkofleky
44/ Až Hubert zavelí…
     Kančí se šípkovou omáčkou
     Zajíc cibuláč
     Srnčí řízky
LISTOPAD
45/ Ze země jsem na zem přišel…
     Nápoje proti stresu a nachlazení
     Svařené víno
     Hriaté či vařonka
     Glögg
     Dobrý čaj
46/ Na den svatého Martina…
     Svatomartinská husa
     Kaldoun s knedlíčky
     Martinský rohlík
47/ Přijďte s kuželem
     Kyselo
     Rohlíčky se škvarky
     Vánoční štóla
48/ Cecilka a Kateřina
     Křehtík
     Zajíc na smetaně
     Lovecká paštika
PROSINEC
49/ Advent
     Vanilkové rohlíčky
     Medvědí tlapky
     Slepované hvězdičky
50/ Mikuláš – legendy a realita
     Išlské dortíčky
     Čajové pečivo
     Citrónové půlměsíčky
51/ Lucie noci upije…
     Kokosky
     Šuhajky
     Vosí hnízda neboli úlky
52/ „Aj, Vánoce nastaly…
     Muzika
     Štědrovka aneb vánočka
     Houbovec
     Rybí polévka štědrovečerní
PROSINEC
53/ Mláďátka, služba a Nový rok
     Silvestrovský ovar, nebo pečené kolínko?
     Novoroční bašta
O autorce

Recenze

„Kniha je velmi výjimečná a neměla by chybět v žádné knihovničce. Dozvíte se, jak se dříve slavil Masopust, jak to bylo s Valentýnem, ale i jak to bylo na svatého Martina, a ještě mnohem více. Můžete si připravit rybíz jako brusinky, smaženici s krupicí, Vařanku, ale i třeba zajíce na smetaně. Každý si zde najde to své, co ho zajímá i na co má zrovna chuť. Autorka se ve svém vyprávění navrací ke svým kořenům v daných ročních obdobích využívat to, co nám příroda nabízí.“
- Čtenářská recenze na: www.kritiky.cz

O Autorovi

Skopová Kamila
Narodila se v roce 1944 v Praze – výtvarnice, absolventka Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze, zabývá se národopisem. Od roku 1995 píše a ilustruje knihy. Je autorkou národopisné literatury Lidová tvorba, Vánoční svátky o století zpátky (nyní i v německé a anglické verzi), Velikonoční svátky o století zpátky, Dětské hrátky půlstoletí zpátky, Rodinné svátky o století zpátky, Hody, půsty, masopusty, Rok na vsi, Pohádky - sedmadvacet klasických pohádek převyprávěných a ilustrovaných. Dále vytvořila tři kuchařky klasické české lidové kuchyně „…ale máma to vařila líp“, Rodinné stříbro a Chrudimský kuchtánek. Ilustruje historické lexikony Život ve staletích a Život ve středověku Dr. Vlastimila Vondrušky a publikace s národopisnou tématikou Dr. Aleny Vondruškové. Dále spolupracovala na tvořivých kreativních publikacích v edici Šikovné ruce vydavatelství Grada Publishing. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů. Spolupracuje s řadou folklorních souborů. Zpracovává návrhy replik lidových krojů. Učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv. Má dvě děti, šest vnoučat a dva pravnuky. V současné době trvale žije a pracuje ve starobylé roubence poblíž Hlinska.

Hodnocení čtenářů

Neověřené recenze: Knihu ještě nikdo nehodnotil. Přihlašte se do svého účtu a buďte první!

Zobrazit všechny recenze Přihlásit

Čtenáři, kteří si koupili tuto knihu, si dále koupili

Tištěná 212 
E-kniha 191 
Tištěná 339 
E-kniha 305 
Tištěná 199  -46 %
E-kniha 283 
Tištěná 199 
E-kniha 382 
Tištěná 212 
E-kniha 191 

Přihlášení k newsletteru

Vyberte si prosím obory, které vás zajímají a my vám budeme zasílat informace o knihách přizpůsobené vašemu zájmu



















Tento souhlas se zpracováním Vašich osobních údajů dáváte společnosti Grada Publishing, a.s. pro účely zasílání obchodních sdělení (marketingových nabídek) a jiných marketingových aktivit vůči Vaší osobě. Tento Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat a obchodní sdělení Vám pak nebudou dále zasílána. Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů naleznete zde.
Pole zanechte prosím prázdné

Přihlásit

Přihlásit přes sociální sítě:

Registrace



 

 

 
Síla hesla:
 

 
 

Fakturační adresa

Tento souhlas se zpracováním Vašich osobních údajů dáváte společnosti Grada Publishing, a.s. pro účely zasílání obchodních sdělení (marketingových nabídek) a jiných marketingových aktivit vůči Vaší osobě. Tento Váš souhlas můžete kdykoliv odvolat a obchodní sdělení Vám pak nebudou dále zasílána. Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů naleznete zde.