Síla přírodní fermentace
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Tištěná kniha
Brožovaná vazba
Titul doprodán
r: 8253
Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku.
Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin – zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno).
S téměř stovkou receptů je nejobsáhlejší a nejšířeji pojatou knihou o fermentovaných potravinách, která kdy byla publikována.
Proč nakupovat u nás?
Doprava nad
700 Kč zdarma
Soubory ke stažení
Z obsahu knihy Síla přírodní fermentace
Předmluva (od Sally Fallonové) Poděkování Úvod: Kulturní souvislosti - pěstění fermentačního fetiše KAPITOLA 1: Rehabilitace živých kultur KAPITOLA 2: Teorie kultur KAPITOLA 3: Homogenizace kultur KAPITOLA 4: Zacházení s kulturami KAPITOLA 5: Nakládaná zelenina KAPITOLA 6: Fermentované luštěniny KAPITOLA 7: Kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy KAPITOLA 8: Chléb a placky KAPITOLA 9: Fermentované obilné kaše a nápoje KAPITOLA 10: Vína (včetně medoviny, cideru a zázvorového piva) KAPITOLA 11: Pivo KAPITOLA 12: Octy KAPITOLA 13: Kulturní reinkarnace Poznámky Použitá literatura Seznam receptů O autorovi Napsali o Síle přírodní fermentace
O Autorovi
Katz Ellix SandorSANDOR ELLIX KATZ (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain, uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee.
Po převratné a zásadní knize Síla přírodní fermentace (v originále Wild Fermentation, poprvé vyšlo 2003), která se stala celosvětovým bestsellerem a ovlivnila celou generaci strávníků, vydal v roce 2012 podrobné Umění fermentace (v originále The Art of Fermentation, bylo oceněno James Beard Award, české vydání chystáme na podzim 2021). The New York Times označily Sandora Katze „za jednu z nepravděpodobných rock stars americké kulinářské scény“. V současné době fermentuje, pořádá workshopy a pracuje na dvou nových knihách: Fermentace jako metafora (Fermentation as Metaphor) a Globální fermentační inspirace (pracovní název v originále je Global Fermentation Inspiration: More Processes, Recipes, and Stories From My Travels and Beyond).
Více o autorovi najdete na jeho webu Wild Fermentation: https://www.wildfermentation.com/who-is-sandorkraut/.